
Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις για Γαστρεντερολογικά Προβλήματα
Έχετε απορίες σχετικά με παθήσεις στομάχου, ερωτήσεις για στομάχι ή γενικότερα για γαστρεντερολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Έχουμε τις απαντήσεις σε κάθε σας ερώτημα!
Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ή με πολύποδες σε συγγενείς 1ου βαθμού , θα πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με κολονοσκοπήση στα 40 έτη. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η 1η κολονοσκόπηση καθορίζει και την μελλοντική παρακολούθηση του ασθενούς και τα μεσοδιαστήματα που μεσολαβούν. Για όλους του υπόλοιπους ασθενείς χωρίς οικογενειακό ιστορικό η 1η κολονσκόπηση πρέπει να γίνεται μετά τα 45- 50 έτη και για τα 2 φύλα.
Η παρουσία ερυθρού χρώματος αίμα συνήθως αφορά στα πρώτα 3-0 cm του παχέος εντέρου. Ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς καθορίζεται η αναγκαιότητα μια απλής και ανώδυνης εξέτασης που συνήθως δίνει την διάγνωση και λέγεται ορθοσιγμοειδοσκόπηση. Η παρουσία αίματος στην τουαλέτα δεν θα πρέπει να αποδίδεται με ευκολία σε αιμορροδοπάθεια ειδικά σε ηλικίες άνω των 45 ετών. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται γνώμη του γαστρεντερολόγου.
Ο μετεωρισμός, δηλαδή το φούσκωμα στην κοιλία είναι πολύ συχνό σύμπτωμα και αφορά σε αέρα παγιδευμένο στο παχύ έντερο. Το έντερο διατείνεται λόγω του αέρα και αποτέλεσμα είναι ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής.
Μετά από ένα καλό και λεπτομερές ιστορικό ο γαστρεντερολόγος θα κατευθυνθεί αν πρόκειται για λειτουργικό ή για κάποιο οργανικό νόσημα. Μπορεί να απαιτηθεί και ένας εργαστηριακός έλεγχος, όπως για παράδειγμα έλεγχος για δυσανεξία στη γλουτένη.
Σε κάθε περίπτωση ψυχολογικοί και διαιτητικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα. Επομένως η συζήτηση με τον γαστρεντερολόγο είναι χρήσιμη και για τη διάγνωση αλλά και για να κατευθυνθεί σωστά ο ασθενής.
Πολύ συχνά αίτια επίσκεψης σε γαστρεντερολογικό ιατρείο είναι οι ερυγές (ρεψίματα) και η μεταγευματική δυσφορία. Μετά από ένα καλό και λεπτομερές ιστορικό ο γαστρεντερολόγος θα κατευθυνθεί αν πρόκειται για λειτουργικό ή για κάποιο οργανικό νόσημα.
Συνήθως πρόκειται για μη ελκωτική δυσπεψία, χρειάζεται όμως να γίνει ένας βασικός έλεγχος για την ύπαρξη του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και αν υπάρχει να εκριζωθεί με αντιβιοτικά. Η ηλικία καθώς και ο τύπος των συμπτωμάτων θα καθορίσουν αν πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος, όπως για παράδειγμα γαστροσκόπηση, μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα προβιοτικά είναι φιλικά μικρόβια που σε κατάλληλες ποσότητες φαίνεται να βοηθούν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, καθώς ανταγωνίζονται τα παθογόνα μικρόβια.
Τα προβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται όχι λιγότερο από ένα μήνα και αν παρατηρήσει βελτίωση ο ασθενής μπορεί να παρατείνει το χρονικό διάστημα για ακόμη έναν.
Τα κατάλληλα προβιοτικά είναι εκείνα που έχουν αρκετά στελέχη βακτηριών, προσφέροντας ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου και πολλά εκατομμύρια αριθμητικά στελεχών.
Τουλάχιστον το 20-25% του Ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Τα αίτια μπορεί να είναι παρά πολλά, να εδράζονται στο έντερο, αλλά και εκτός εντέρου, όπως για παράδειγμα η θυρεοειδοπάθεια ή χρόνια νόσηση από σακχαρώδη διαβήτη ή Ν. Parkinson.
Μετά από ενδελεχές ιστορικό και κάποιο βασικό εργαστηριακό έλεγχο (η κολονοσκόπηση βοηθά σε ορισμένες περιπτώσεις) μπορεί να κατευθυνθεί ο γαστρεντερολόγος στα αίτια. Σε χρόνια δυσκοιλιότητα προτείνεται στον ασθενή να αυξήσει τις φυτικές ίνες και την λήψη υγρών πριν ακολουθήσει ειδική αγωγή. Ακολούθως μπορεί να χορηγηθούν ωσμωτικώς δρώντα σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση λύσεις υπάρχουν, αφού κάθε ασθενής διερευνηθεί εξατομικευμένα και σύμφωνα με τις ανάγκες του από τον γαστρεντερολόγο.
Πρόκειται για τυπική συμπτωματολογία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Απαιτείται αρχικά αλλαγή τρόπου ζωής και βασικές οδηγίες που αφορούν στην αποφυγή λιπαρών και όξινων γευμάτων. Σημαντική είναι η γαστροσκόπηση που θα μας δώσει πολλές πληροφορίες για την ανατομία του οισοφάγου και το λόγο που γίνεται αντιληπτή τόσο έντονη συμπτωματολογία.
Υπάρχουν ακολούθως πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που άμεσα ανακουφίζουν τον ασθενή και θεραπεύουν τυχόν αλλοιώσεις από παλινδρόμηση.
Η τρέχουσα βιβλιογραφική άποψη αναφέρει ότι ασυμπτωματική χολολιθίαση δεν χρειάζεται να χειρουργηθεί άμεσα. Ως συμπτωματολογία από πέτρα στη χολή εννοούμε τον κωλικοειδές άλγος, τον πυρετό με ρίγος ή όχι και την αύξηση εργαστηριακών τιμών φλεγμονής.
Αυτά τα συμπτώματα – ευρήματα συνιστούν την οντότητα της οξείας χολοκυστίτιδας και αποτελεί ένδειξη για αφαίρεση της χολής.
Ωστόσο φαίνεται ότι αρκετά δυσπεπτικά ενοχλήματα συνήθως μεταγευματικά υφίονται μετά την χολοκυστεκτομή.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση εξατομικεύεται και παράγοντες που την καθορίζουν είναι η ηλικία του ασθενούς, το μέγεθος των λίθων και ο αριθμός τους και άλλα νοσήματα που έχει ο ασθενής.
Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για το οποίο υπάρχει λύση. Μετά από ειδική τεχνική με χρωμοενδοσκόπηση για την ανάδειξη αλλοιώσεων από τον ιό HPV ενδοορθικά, γίνεται χαρτογράφηση και καθορισμός του υποτύπου του ιού. Ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό καθορίζεται ο τρόπος αφαίρεσης των κονδυλωμάτων. Συνήθως ο καυτηριασμός με ARGON Plasma είναι αποτελεσματικός και ακολούθως καθορίζεται τα μεσοδιάστημα παρακολούθησης του ασθενούς.
Έχω κάνει κολονοσκόπηση παλαιότερα και ήταν άσχημη εμπειρία. Χρειάζεται να ξανακάνω. Θα πονέσω πάλι;
Η κολονοσκόπηση πλέον θεωρείται μια ανώδυνη εξέταση για τον ασθενή. Ο τρόπος που γίνεται είναι πολύ διαφορετικός από τα προηγούμενα χρόνια. Ο ασθενής λαμβάνει μέθη από ειδικό αναισθησιολόγο που τον παρακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης χορηγώντας μέθη, μια ήπια φαρμακευτική αγωγή ώστε να μην έχει δυσφορία ή πόνο κατά την εξέταση.
Επιπροσθέτως, σε σχέση με το παρελθόν χρησιμοποιείται ένα ειδικό αέριο το διοξείδιο(CO2) που απορροφάται πολύ πιο γρήγορα από τα τοιχώματα του εντέρου σε σύγκριση με τον ατμοσφαιρικό αέρα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα.
Στο γαστρεντερολογικό μας ιατρείο έχουμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Τα τελευταία έτη, αντί για αέριο χορηγείται νερό (υδροκολονοσκόπηση) με ειδική αντλία με αποτέλεσμα η εξέταση να είναι ακόμη πιο άνετη και ανώδυνη και να διαρκεί και λιγότερο. Τέλος, το νερό καθαρίζει ιδανικά το αυλό του εντέρου επιτρέποντας να αναδειχθούν ακόμη και πολύ μικρές αλλοιώσεις.
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης
Ο Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διατηρεί επιτυχώς ιδιωτικό γαστρεντερολογικό ιατρείο και θεραπευτήριο στο Περιστέρι, στη Δυτική Αττική, από το 2009 έως και σήμερα. Παράλληλα διατελεί επιστημονικός συνεργάτης στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο Υγεία και στα Νοσοκομεία «Μητέρα» και Αθηναϊκή Κλινική.

Ο Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης
είναι τακτικό μέλος των παρακάτω εταιρειών: