Αρθρογραφία

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, συμπτώματα και θεραπεία σε ένα συχνό πρόβλημα
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η άνοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο από τον στόμαχο λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (εν συντομία ΓΟΠΝ).
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης;
Το συχνότερο και τυπικό σύμπτωμα της ΓΟΠΝ είναι ο καύσος πίσω από το στέρνο. Είναι πολύ χαρακτηριστική ενόχληση για τον ασθενή που την περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια και την εντοπίζει ενίοτε στον τράχηλο, στον φάρυγγα σπανιότερα και στην πλάτη.
Εκλύεται σαν σύμπτωμα συνήθως μετά από μεγάλα λιπαρά γεύματα ιδίως αυτά που περιέχουν λιπαρά, σοκολατοειδή ή σφολιατοειδή και πικάντικα, αλλά και μετά από κατανάλωση όξινων χυμών ή αλκοολούχων ποτών.
Συχνά απασχολεί στην νυχτερινή κατάκλιση των ασθενών προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο και έγερση για ανακούφιση.
Η δυσφαγία δηλ. η αίσθηση βάρους οπισθοστερνικά ή σφιξίματος και στάσης τροφής κατά την διόδο της από τον στόμα προς τον στόμαχο είναι ένα σύμπτωμα συναγερμού και απαιτεί οπωσδήποτε διερεύνηση από γαστρεντερολόγο. Άλλα συμπτώματα συναγερμού είναι η σιδηροπενική αναιμία, η απώλεια βάρους, οι συχνοί έμετοι.
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης χωρίζονται σε εκείνα που αφορούν στο οισοφάγο και είναι πιο τυπικά και συχνότερα και σε εκείνα που έχουν εξωοισοφαγική εντόπιση.
Συμπτωματολογία Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Οισοφαγικές Εκδηλώσεις
Συμπτώματα
- Τυπική Παλινδρόμηση
- Θωρακικός Πόνος Από Παλινδρόμηση
Ενδοσκοπικές Αλλοιώσεις
- Οισοφαγίτιδα
- Στένωση
- Οισοφάγος Βarrett
- Αδενοκαρκίνωμα Οισοφάγου
Εξωοισοφαγικές Εκδηλώσεις
Ισχυρή Σχέση:
- Βήχας
- Οπίσθια Λαρυγγίτιδα
- Άσθμα
- Διάβρωση Ούλων
Πιθανή Σχέση
- Φαρυγγίτιδα
- Ιγμορίτιδα
- Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση
- Υποτροπιάζουσα Μέση Ωτίτιδα
Έχω συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πότε πρέπει να επισκευτώ γαστρεντρερολόγο;
Η συχνότητα μέσα στην εβδομάδα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης είναι το κριτήριο για την 1η επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο.
Το ιστορικό του ασθενούς αρκεί για να θέσει την διάγνωση της παλινδρόμησης ωστόσο χρειάζεται διερεύνηση ειδικά σε νέους άρρενες για την συνύπαρξη και ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας. Είναι μια κλινική οντότητα που χρειάζεται να διαγνωσθεί έγκαιρα ώστε να μην οδηγήσει σε στένωση του οισοφάγου και έχει ειδική δίαιτα και φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Ποια εξέταση βοηθά στη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Στην βαρύτητα των αλλοιώσεων από παλινδρόμηση μας βοηθά η γαστροσκόπηση όπου αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και συλλέγονται πολλές πληροφορίες για τον οισοφάγο και τον στόμαχο.
Οι θεραπευτικοί χειρισμοί ξεκινούν από τη σύσταση για αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς. Αρχικά, δίνονται οδηγίες διατροφής και αποχή από παράγοντες κινδύνου.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διατροφή και παράγοντες Κινδύνου
- ΤΡΟΦΕΣ: σοκολάτα, καφεΐνη ,μέντα, ωμά κρεμμύδια ,αλκοόλ, καυτερά φαγητά όξινα και αλμύρα φαγητά.
- ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: ακόμη και παροδική αύξηση βάρους επιδεινώνει τα συμπτώματα ενώ η μείωση του βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
- ΚΑΠΝΙΣΜΑ: μειώνει την πίεση του κατωτέρου οισοφαγικού σφιγκτήρα ενώ αυξάνει και την παλινδρόμηση από το δωδεκαδάκτυλο στο στόμαχο.
- ΆΣΚΗΣΗ: οι δραστηριότητες όπου ο ασθενής κάνει επίκυψη (άρση βάρους, ποδηλασία, κολύμβηση, σέρφινγκ) επιδεινώνουν μάλλον τα συμπτώματα.
Η ανύψωση της κεφαλής κατά τη διάρκεια του ύπνου με ανύψωση του κρεβατιού ή με ένα δεύτερο μαξιλάρι επίσης συστήνεται σαν αρχική οδηγία.
Η αποφυγή πολύ στενών ρούχων και η κατάκλιση για ύπνο αρκετή ώρα μετά το γεύμα επίσης έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης.
Ακολούθως μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του γαστρικού περιεχόμενου ώστε ο ασθενής να έχει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του. Σημαντική είναι η παρακολούθηση των ασθενών με οισοφάγο BARRETT. Στους ασθενείς αυτούς η χρόνια παλινδρομική νόσος έχει προκαλέσει αντικατάσταση του φυσιολογικού επιθηλίου από εξειδικευμένο εντερικό επιθήλιο το οποίο ενέχει κίνδυνο δυσπλασίας και γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείται ο ασθενής με βιοψίες.
Μετά από ενδελεχή έλεγχο με γαστροσκόπηση και άλλες μεθόδους που αντικειμενικοποιούν την παλινδρόμηση και σε ασθενείς με επίμονη συμπτωματολογία και παρουσία διαφραγματοκήλης θα μπορούσε να συστηθεί και πιο μόνιμη λύση όπως είναι η χειρουργική θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη θεραπεία της νόσου, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.