
Δυσφαγία
Τι είναι η δυσφαγία;
Δυσφαγία είναι το αίσθημα στάσης του βλωμού κατά μήκος του οισοφάγου μετά την έναρξη της κατάποσης. Η δυσφαγία είναι διαφορετικό σύμπτωμα από την δυσκαταποσία, όπου ο ασθενής αδυνατεί να μεταφέρει τον βλωμό της τροφή από το στόμα στον φάρυγγα.
Δυσφαγία, αίτια και διάγνωση
Οι βασικές ερωτήσεις από το ιστορικό που πρέπει να απαντηθούν σε σχέση με το σύμπτωμα της δυσφαγίας είναι από πότε ξεκίνησε, πόσο επιδεινώνεται με τον χρόνο ,και αν αφορά στα στερεά ή/και στα υγρά. Επίσης, αναζητούνται πληροφορίες για τις συνήθειες του ασθενούς π.χ κατάχρηση αλκοόλ σε χρόνιο βαρύ καπνιστή προσανατολίζει σε κακοήθεια οισοφάγου.
Οι πληροφορίες από τον ασθενή είναι πολύ σημαντικές και κατευθύνουν άμεσα τον γαστρεντερολόγο στις εξετάσεις που πρέπει να υποβληθεί.
Επίσης σημαντικό κλινικό σημείο είναι η απώλεια βάρους που μπορεί να αναφέρει ο ασθενής. Εξαιρετικά σημαντική για την διάγνωση του αιτίου της δυσφαγίας είναι η εξέταση γαστροσκόπηση, όπου άμεσα αναγνωρίζεται το αίτιο της δυσφαγίας, κυρίως όταν αυτό αφορά σε μηχανικό αίτιο.
Μηχανική απόφραξη του οισοφάγου, αίτια
- Καρκίνος καρδιακής μοίρας
- Καρκίνος οισοφάγου
- Καλοήθη νεοπλάσματα
- Δακτύλιος Schatzki
- Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα
- Πεπτική στένωση
- Μετακτινική βλάβη
- Ξένο σώμα
Ωστόσο υπάρχουν και άλλα αίτια δυσφαγίας που αφορούν σε διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου και η πιο ειδική εξέταση είναι η ακτινοσκοπική μελέτη από έμπειρο ακτινολόγο που θα δώσει πολλές πληροφορίες για την λειτουργική ακεραιότητα του οισοφάγου.
Η απεικόνιση του οισοφάγου με μια δυναμική εξέταση που λέγεται διάβαση οισοφάγου με βάριο ή αλλιώς οισοφαγογράφημα και εκτελείται από έμπειρους στο αντικείμενο ακτινολόγους μπορεί να κατευθύνει πολύ γρήγορα προς ποια νοσολογική οντότητα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για την αναζήτηση του αιτίου της δυσφαγίας όπως είναι οι κινητικές διαταραχές του οισοφάγου.
Κινητικές Διαταραχές οισοφάγου
- Αχαλασία
- Πρωτοπαθής διάχυτος οισοφαγικός σπασμός
- Οισοφάγος καρυοθραύστης
- Σκληροδερμία ( Σ. CREST)
Το βασικό διαγνωστικό ερώτημα είναι αν η δυσφαγία αφορά σε καλοήθη ή σε κακοήθη πάθηση γι’ αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος και αμέσως ο ασθενής θα πρέπει να αναζητά την συμβουλή του γαστρεντερολόγου.
Επειδή οισοφαγική δυσφαγία συνήθως υποδηλώνει οργανική νόσο, ο ασθενής θα πρέπει πάντοτε να υποβάλλεται σε πλήρη εργαστηριακή διερεύνηση.
Οι πιο συνήθεις αιτίες δυσφαγίας που αντιμετωπίζονται στην κλινική πράξη είναι η πεπτική στένωση του οισοφάγου από χρόνια παλινδρομική νόσο και ο καρκίνος του οισοφάγου.
Δυσφαγία θεραπεία, πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της δυσφαγίας καθορίζεται ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί.
Μπορεί να είναι φαρμακευτική, σε περιπτώσεις φλεγμονής ή πεπτικής στένωσης ή μπορεί να είναι ενδοσκοπική επεμβατική, όπως η διαστολή σε στένωση ή η μυοτομή σε αχαλασία οισοφάγου. Επίσης η ενδοσκοπική θεραπεία μπορεί να δώσει λύσεις στην αφαίρεση ξένου σώματος ή σε αφαίρεση καλοήθων νεοπλασμάτων .
Ο συνδυασμός φαρμακευτικής και ενδοσκοπικής θεραπείας επίσης μπορεί να χρειαστεί για παράδειγμα σε ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, όπου ο ασθενής αναπτύσσει στένωση παρά την φαρμακευτική θεραπεία . Σε αυτήν την περίπτωση ο θεραπευτικός στόχος είναι η διαστολή της στένωσης με μπαλόνι ώστε να αποκατασταθεί η βατότητα του οισοφάγου.
Τέλος, σε περιπτώσεις κακοήθειας, μετά από λεπτομερή σταδιοποιήση του όγκου με γαστροσκόπηση και βιοψίες , αξονική τομογραφία και ενδοσκοπικό υπέρηχο η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική και να ακολουθεί χημειοθεραπεία ή /και ακτινοθεραπεία.
Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση της δυσφαγίας έχουμε έγκαιρα ανακαλύψει τις αιτίες και έχουμε κατευθύνει άμεσα τον ασθενή στη σωστή θεραπευτική λύση.
Η διαφορική διάγνωση των αιτίων της δυσφαγίας γίνεται πολύ γρήγορα, ενώ η υψηλής ευκρίνειας ενδοσκόπηση επιτρέπει να ανιχνεύονται όλες οι αιτίες δυσφαγίας που ταλαιπωρούν τον ασθενή με την γαστροσκόπηση.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τη δυσφαγία και τη θεραπεία της νόσου, όπως: δυσφαγία θεραπεία, δυσφαγία τι είναι, δυσφαγία άγχος, δυσφαγία σε παιδιά, δυσφαγία ενηλίκων, δυσκολία στη μάσηση, δυσκολία στην κατάποση, δυσφαγία αίτια, δυσφαγία αντιμετώπιση, διαταραχές σίτισης και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.