Ενδοσκοπική Βλεννογονεκτομή

Τι είναι η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή είναι η μέθοδος αφαίρεσης μεγάλων πολυπόδων του παχέος εντέρου, σε υγιή όρια και αποτελεί πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Θεωρείται η μέθοδος εκλογής για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αφού αν αφαιρεθούν οι πολύποδες, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου.

Πολύποδες ανευρίσκονται τόσο σε άρρενες, όσο και σε γυναίκες συνήθως άνω των 50 ετών σε ποσοστό 25% και 15% αντίστοιχα.

Ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή: διαδικασία και θεραπεία

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή αφορά σε πολύποδες που μπορεί να έχουν διαφορετική μορφολογία (άμισχοι, έμμισχοι ημιέμμισχοι ή επίπεδοι) και γίνεται με την τεχνική της ανύψωσης του πολύποδα μετά από διήθηση διαλύματος φυσιολογικού ορού και αδρεναλίνης στη βάση του πολύποδα, με σκοπό την δημιουργία ασφαλούς απόστασης  από το τοίχωμα του παχέος εντέρου, αλλά και την δημιουργία πιο ευδιάκριτων ορίων της αλλοίωσης που πρέπει να αφαιρεθεί.

Στη συνέχεια περιβροχίζεται ο μίσχος που έχει δημιουργηθεί με έναν συρμάτινο βρόχο και αποκόπτεται ο πολύποδας είτε με ρεύμα είτε χωρίς χρήση ρεύματος (cold snare).

Για να χαρακτηριστεί η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή επιτυχής, θα πρέπει ο πολύποδας να αφαιρεθεί σε υγιή όρια σε όλους του άξονες τόσο σε ύψος όσο και του βάθους), ώστε ο παθολογοανατόμος να έχει μια ολοκληρωμένη και ασφαλή άποψη για την διάγνωση.

Επιπροσθέτως, επειδή η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή αφορά μια επεμβατική τεχνική, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα εκείνα ώστε να μειωθούν οι σπάνιες, αλλά υπαρκτές επιπλοκές της ενδοσκοπικής πολυπεκτομή, δηλαδή η αιμορραγία και η διάτρηση.

Χρειάζεται συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση του ενδοσκόπου για τις μεθόδους, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την πιο αποτελεσματική αφαίρεση αλλά και την πιο ασφαλή αφαίρεση αυτών των μεγάλων πολυπόδων.

Οι εξελίξεις στην ενδοσκόπηση, αλλά και τα σύγχρονα μέσα υψηλής απεικόνισης που χρησιμοποιούνται βοηθούν στο να γνωρίζει ο ενδοσκόπος ποιες βλάβες αφαιρούνται ενδοσκοπικά και ποιες θα πρέπει να οδηγούνται σε χειρουργική αφαίρεση ως καταλληλότερη  θεραπευτική λύση.

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή θα πρέπει να γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, όπου είναι οργανωμένο και έχει όλα τα απαραίτητα μέσα για την ασφαλή και αποτελεσματική έκβαση.

Η μορφολογία και το μέγεθος του πολύποδα σε μεγάλο βαθμό επιβάλλει την μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας

Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας αφαιρούμε πολύποδες με ασφάλεια με και χωρίς χρήση ρεύματος (cold snare) ενώ σταθμίζουμε τον πιθανό κίνδυνο για την ασφαλή αφαίρεση των μεγαλύτερων πολυπόδων παχέος εντέρου και αναπρογραμματίζουμε και οργανώνουμε την πολυπεκτομή σε αυτόνομο και καλά εξοπλισμένο ενδοσκοπικό τμήμα .

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ασθενής λαμβάνει σαφείς οδηγίες και δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.

Η εμπειρία στην τεχνική αυτή αλλά και η εκπαίδευση των ενδοσκόπων για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών είναι πολύ σημαντικές για την ομαλή έκβαση της πορείας του ασθενούς.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με την ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή όπως: αφαίρεση πολύποδων εξέταση, μέθοδος esd, ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα στομάχου, υποβλεννογόνια διήθηση, κακοήθης πολύποδας στομάχου, υποβλεννογόνια διήθηση, ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή, σύνθετες πολυποδεκτομές, θεραπευτική ενδοσκόπηση όγκων και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.