Γαστροσκόπηση

Τι είναι η εξέταση γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής που επιτρέπει τη διερεύνηση παθήσεων του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, προσφέροντας τη δυνατότητα διάγνωσης, αλλά και θεραπείας. Θεωρείται μια αναντικατάστατη εξέταση διότι προσφέρει διάγνωση αλλά και θεραπεία κατά την ίδια στιγμή.

Η αποτελεσματικότητα της εξέτασης στηρίζεται στο γεγονός ότι τον αυλό του οισοφάγου και του στομάχου δεν μπορεί να τον απεικονίσει καμιά άλλη μέθοδος με άμεση όραση, ενώ ο εξοπλισμός υψηλής ανάλυσης επιτρέπει στο εκπαιδευμένο ιατρό να αναγνωρίσει βλάβες και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε θεραπευτική παρέμβαση μέσω του ειδικού καναλιού εργασίας που διαθέτει το γαστροσκόπιο.

Γαστροσκόπηση, Διαδικασία

Μερικές ημέρες πριν την εξέταση της γαστροσκόπησης πραγματοποιείται μια συνάντηση με τον ασθενή όπου λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και εξηγείται η διαδικασία της εξέτασης.

Επίσης, συζητείται η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής για τυχόν άλλα νοσήματα και  αν πρέπει να γίνει κάποια διακοπή φαρμάκων πριν την εξέταση .

Την ημέρα της εξέτασης, ο ιατρός εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ενώ θα ληφθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον αναισθησιολόγο που θα χορηγήσει την μέθη. Αναφορικά με την προετοιμασία γαστροσκόπησης, το μόνο που απαιτείται για την εξέταση  είναι η νηστεία του ασθενούς για 8 ώρες προ της εξέτασης.

Στη συνέχεια, ο ασθενής αφού έχει φορέσει ειδικό προστατευτικό ένδυμα για την εξέταση  θα ξαπλώσει στο εξεταστικό κρεβάτι στην αριστερή πλάγια θέση.

Η χορήγηση της μέθης και καταστολής γίνεται μέσω ενός λεπτού καθετήρα που τοποθετείται σε μια μικρή φλέβα. Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται από τον αναισθησιολόγο του γαστρεντερολογικού ιατρείου που χαλαρώνουν τον ασθενή, ο οποίος κοιμάται για όσο διαρκεί η εξέταση ώστε να μην ενοχλείται και να μην αισθάνεται καμιά δυσφορία ή πόνο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα καταγράφονται οι παλμοί της καρδιάς και το οξυγόνο  μέσω ενός ειδικού αισθητήρα, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο δάχτυλό του ασθενούς. Η εξέταση γαστροσκόπησης είναι ασφαλής, ανώδυνη και σύντομη, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 λεπτών.

Γαστροσκόπηση, διάγνωση και θεραπεία

Ο κύριος στόχος της γαστροσκόπησης είναι να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του οισοφάγου του στόμαχου και μέρους του λεπτού εντέρου.

Επίσης, ανάλογα με την ένδειξη της εξέτασης αναζητούνται παθολογικές οντότητες που προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή όπως διαβρώσεις, εξελκώσεις, πεπτικά έλκη διαφραγματοκήλη, στενώσεις και πολύποδες καθώς και ενδοβλεννογονικοί όγκοι οισοφάγου και στομάχου.

Ταυτόχρονα, δίδεται η δυνατότητα να ληφθούν βιοψίες για ιστολογική εξέταση από όλο το ανώτερο πεπτικό σύστημα. Ένα παράδειγμα είναι η ανεύρεση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού ή ανεύρεση εντερικής μεταπλασίας στο στόμαχο που χρειάζεται παρακολούθηση. Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε περιπτώσεις αφαίρεσης πολυπόδων από οισοφάγο και στόμαχο.

Μετά το πέρας της εξέτασης της γαστροσκόπησης, θα έχετε στη διάθεσή σας τον απαραίτητο χρόνο να συνέλθετε από την μέθη και θα ενημερωθείτε από το γιατρό για το αποτέλεσμα της εξέτασης λαμβάνοντας γραπτή έκθεση και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα ευρήματα.

Τα ευρήματα της εξέτασης αναλύονται σε ειδικά μεγάλη οθόνη στον ασθενή και στον συνοδό του. Επίσης, θα μπορέσετε να υποβάλετε όποιες ερωτήσεις έχετε.

Μετά την εξέταση απαγορεύεται η οδήγηση, ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων και η λήψη σοβαρών αποφάσεων για 24 ώρες. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό να σας εξυπηρετήσει αν χρειαστεί.

Σε ποιούς ασθενείς συστήνεται η γαστροσκόπηση;

  • Σε όλους τους ασθενείς με δυσφαγία, αδυναμία δηλαδή διέλευσης τροφών ή υγρών από τον οισοφάγο προς τον στόμαχο.
  • Σε όλους τους ασθενείς, ειδικά σε νέους άρρενες με επεισόδια ενσφήνωσης τροφής στον οισοφάγο και ανθεκτική παλινδρομική νόσο.
  • Σε όλους τους ασθενείς με χρόνια παλινδρομική νόσο για αποκλεισμό οισοφάγου Barrett και παρακολούθηση τους ανάλογα με τα ιστολογικά και απεικονιστικά ευρήματα.
  • Σε όλους τους ασθενείς με κοιλιακό άλγος που επιμένει ή που αφυπνίζει τον ασθενή από την νυχτερινή κατάκλιση προς αποκλεισμό πεπτικού έλκους.
  • Σε ασθενείς με ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία και ειδικά σε άρρενες ασθενείς οποιαδήποτε ηλικίας.
  • Σε ασθενείς με απώλεια βάρους και εμέτους.
  • Σε ασθενείς που με άλλες εξετάσεις εργαστηριακές ή απεικονιστικές έμμεσα διαγιγνώσκουν πάθηση που μπορεί να ενέχεται ο οισοφάγος ή ο στόμαχος.
  • Σε ασθενείς που από την κλινική εξέταση έχουν ψηλαφητό εύρημα στην κοιλιά.

Πιο συγκεκριμένα, η εξέταση γαστροσκόπησης στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας

Η  εμπειρία πολλών ετών σε πολλά ενδοσκοπικά τμήματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού  έχει  καταστήσει την ενδοσκόπηση στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας μια ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα ο ασθενής παρακολουθείται από νοσηλεύτρια και αναισθησιολόγο σε όλη την διάρκεια της εξέτασης, αλλά και της παραμονής στο ιατρείο. Χρησιμοποιείται οξυγόνο σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης για λόγους καθαρά προληπτικούς και ασφάλειας.

Χρησιμοποιείται εμφύσηση με ειδικό αέριο, το CO2 που απορροφάται 150 φορές γρηγορότερα συγκριτικά με τον αέρα επιτρέποντας στον ασθενή μια άνετη και ανώδυνη εξέταση, αλλά και απουσία ενόχλησης μετά την εξέταση.

Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ενδοσκοπικό εξοπλισμό υψηλής ψηφιακής ανάλυσης με ενδοσκόπια της πιο πρόσφατης τεχνολογίας που επιτρέπουν λεπτομερή διάγνωση των αλλοιώσεων του οισοφάγου και του στομάχου.

Τα συγκεκριμένα ενδοσκόπια παρέχουν πολύ υψηλής ποιότητας απεικόνιση και δυνατότητα μεγενθυτικής ενδοσκόπησης και ψηφιακής  χρωμοενδοσκόπησης επιτρέποντας στον εκπαιδευμένο ενδόσκοπο να παρατηρεί και να αναλύει ακόμη και πολύ μικρές αλλοιώσεις ή σημαντικές παθολογικές οντότητες σε αρχικό στάδιο, προσφέροντας στον ασθενή έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σε μια μόλις ενδοσκόπηση.

Τέλος, ο  χώρος του εργαστηρίου στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας στο Περιστέρι, είναι αυτόνομος και απολυμαίνεται μετά το πέρας του προγράμματος των ενδοσκοπήσεων με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με την γαστροσκόπηση, και για τα θέματα όπως: γαστροσκόπηση παρενέργειες, γαστροσκόπηση με μέθη, γαστροσκόπηση πώς γίνεται, γαστροσκόπηση προετοιμασία, γαστροσκόπηση κόστος, διατροφή πριν τη γαστροσκόπηση, γαστροσκόπηση φόβος, συνταγογράφηση  γαστροσκόπησης, πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε γαστροσκόπηση, ή ο,τιδήποτε άλλο, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.