
Ραγάδα Πρωκτού
Τι είναι ραγάδα πρωκτού
Ραγάδα πρωκτού είναι μία επιμήκης πληγή σαν σκίσιμο του βλεννογόνου της ορθοπρωκτικής περιοχής. Πρόκειται λοιπόν για μία σχάση στην περιοχή του σφιγκτήρα.
Η ραγάδα πρωκτού (δακτυλίου) συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, οπότε τα σκληρά κόπρανα δημιουργούν μια πληγή στην περιοχή, αλλά και ο μηχανισμός δυσκολίας της αφόδευσης προκαλεί στην περιοχή ισχαιμία με αποτέλεσμα τη σχάση του βλεννογόνου. Άλλες φορές πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί και από ένα διαρροϊκό σύνδρομο λόγω των πολλών κενώσεων.
Η συχνότερη θέση εμφάνισης της ραγάδας πρωκτού είναι η οπίσθια και αυτό λόγω της μειωμένης αιμάτωσης και μυϊκής στήριξης της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσεται μια υπερτροφική δερματική πτυχή (φρουρός αιμορροΐδα) επί τα εκτός της ραγάδας πρωκτού και μια πρωκτική θηλή επί τα εντός ως αποτέλεσμα της χρόνιας προσπάθειας να επουλωθεί.
Ραγάδα πρωκτού αίτια εμφάνισης και διάγνωση
Τα κύρια και χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο πόνος και η απώλεια αίματος. Ο πόνος από ραγάδα πρωκτού είναι οξύς και ισχυρός, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κένωσης και διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά μετά. Συχνά εμφανίζεται ένα δεύτερο κύμα πόνου λίγη ώρα μετά την κένωση που διαρκεί για αρκετές ώρες. Ο πόνος περιγράφεται πολύ χαρακτηριστικά από τους ασθενείς σαν «ξυραφιά».
Το αίμα είναι μικρής ποσότητας και κυρίως ο ασθενής το παρατηρεί μόνο στο χαρτί και όχι στη λεκάνη σε αντίθεση με το αίμα από τις αιμορροΐδες. Η συνήθης εντόπιση της ραγάδας στο 95% είναι στην 12η ή 6η γυναικολογική ώρα.
Μερικές φορές, η εντόπιση της παρατηρείται σε άτυπες θέσεις, απουσία ειδικά δυσκοιλιότητας. Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να συνδυάζεται και με άλλες παθήσεις (π.χ ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, N.Crohn-ελκώδη κολίτιδα, σαρκοείδωση, αιματολογικά νοσήματα).
Η κλινική εξέταση είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται συνεργασία από τον ασθενή και υπομονή από τον γαστρεντερολόγο διότι λόγω της σύσπασης και του πόνου του ασθενούς δεν είναι εύκολο να εντοπισθεί. Η ραγάδα πρωκτού στην κλινική εξέταση φαίνεται ως μια πληγή με έντονο ερυθρό χρώμα με μικρό μήκος και βάθος και με παρουσία αίματος κατά την ώρα της εξέτασης.
Η δακτυλική εξέταση στην οξεία φάση δεν προσφέρει διαγνωστικές πληροφορίες από την στιγμή που θα είναι ορατή η ραγάδα στην κλινική εξέταση ενώ προκαλεί μεγάλη δυσφορία στον ασθενή. Σε 2ο χρόνο όμως πρέπει να γίνεται όπως και η χαμηλή ορθοσιγμοειδοσκόπηση ώστε να εξαιρεθεί οποιοδήποτε άλλο αίτιο απώλειας ερυθρού αίματος από τον ασθενή.
Σε περιπτώσεις που ο ασθενής προσέρχεται μετά από καιρό από τότε που εμφανίσθηκαν τα πρώτα συμπτώματα μπορεί η ραγάδα πρωκτού να έχει μεταπέσει στην χρόνια φάση της που σημαίνει μερική μόνο επούλωση χωρίς αίμα και χωρίς ερυθρότητα αλλά με μια λευκάζουσα όψη, ενώ είναι πολύ συχνό να φαίνονται και οι ίνες του σφιγκτήρα στο βάθος της ραγάδας.
Ραγάδα πρωκτού, πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού (δακτυλίου) όταν είναι πρόσφατη γίνεται με συντηρητικά μέτρα. Λέγοντας συντηρητική αγωγή εννοούμε την αποφυγή της χειρουργικής παρέμβασης.
Στην οξεία λοιπόν φάση συστήνουμε στον ασθενή να έχει μαλακά κόπρανα που πρακτικά σημαίνει να προσθέσει στη διατροφή του φυτικές ίνες και υγρά ενώ μπορεί να υποβοηθηθεί με τη χρήση φαρμάκων που διευκολύνουν την κένωση.
Πολύ συχνά ο ασθενής προσπαθεί να αναβάλει την κένωση φοβούμενος ότι θα πονέσει κατά τη διάρκεια της. Το αποτέλεσμα είναι όταν τελικά θα πάει για κένωση να έχει ακόμη πιο σκληρά κόπρανα με αποτέλεσμα να μην επουλώνεται η ραγάδα αλλά να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Επομένως ενθαρρύνεται ο ασθενής να χρησιμοποιεί μαλακτικά κοπράνων και να μην αποφεύγει την κένωση.
Η περιοχή πρέπει να διατηρείται καθαρή με πλύσιμο με νερό χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση στη χρήση σαπουνιού και χαρτιού υγείας.
Αλοιφές που δρουν τοπικά, αναισθητοποιώντας την περιοχή στη διάρκεια και μετά την κένωση μειώνουν τον πόνο και έμμεσα επιταχύνουν την επούλωση. Εκτός όμως από την κλασική θεραπεία που αναφέραμε υπάρχουν και κάποια νεότερα φάρμακα που κάνουν, όπως αποκαλείται χημική σφικτηροτομή.
Τέτοια είναι η αλοιφή τρινιτρικής γλυκερίνης που προκαλεί χάλαση στον έσω σφιγκτήρα και ανακουφίζει από τον πόνο και οι συγγενείς με αυτήν ουσίες με παρόμοια αποτελέσματα είναι η αλοιφή νιφεδιπίνης και διλτιαζέμης.
Οι τρεις παραπάνω ουσίες είναι γνωστές από τη χρήση τους στην καρδιολογία και εκεί εντοπίζονται και οι συνήθεις παρενέργειες τους όπως πτώση της πίεσης, εξάψεις, πονοκέφαλοι. Η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται και να δίνονται ειδικές οδηγίες από τον γαστρεντερολόγο.
Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού διαρκεί 8 εβδομάδες συνολικά με πειθαρχία από τον ασθενή ακόμα και μετά την πλήρη επούλωση της ραγάδας που μπορεί να συμβεί νωρίτερα. Ο λόγος της σωστής και ολοκληρωμένης θεραπείας είναι ότι η ραγάδα πολύ συχνά υποτροπιάζει, ειδικά στους ασθενείς που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν σωστά την δυσκοιλιότητα τους.
Μια ακόμα νεότερη ουσία πολύ γνωστή από τη χρήση της στην πλαστική χειρουργική είναι η Τοξίνη της Αλλαντίασης (Botox) που προκαλεί πρόσκαιρη παράλυση του σφιγκτήρα και βελτίωση της αιμάτωσης. Το botox γίνεται υπό μορφή ένεσης στην περιοχή του σφιγκτήρα και η δράση του είναι για 3-6 μήνες. Τα ποσοστά επιτυχίας των συντηρητικών θεραπειών συνδυαστικά φτάνουν το 90%.
Εφόσον η φαρμακευτική θεραπεία αποτύχει οδηγούμαστε στη χειρουργική αντιμετώπιση που έχει πολύ καλά αποτελέσματα (πλάγια σφιγκτηρεκτομή).
Η αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού είναι συχνό πρόβλημα για ένα γαστρεντερολογικό ιατρείο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή και εμπειρία ώστε να μην αποδοθεί λανθασμένα το αίμα και ο πόνος του ασθενούς σε αιμορροιδοπάθεια.
Στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλούς ασθενείς με ραγάδα και έχουμε διαγνώσει ορθά και έγκαιρα περιπτώσεις οξείας, αλλά και χρόνιας ραγάδας. Με την υπομονετική προσεκτική προσέγγιση του προβλήματος και τη συνεργασία ασθενούς και ιατρού η αντιμετώπιση είναι εύκολη και άμεση.
Επίσης στο γαστρεντερολογικό ιατρείο μας γίνεται η μέθοδος έγχυσης Botox με πολύ καλά αποτελέσματα. Ο ασθενής καθησυχάζεται και με την κατάλληλη αγωγή άμεσα βρίσκει ανακούφιση στα συμπτώματά του.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες σε θέματα σχετικά με τη ραγάδα πρωκτού όπως ραγάδα πρωκτού συμπτώματα, ραγάδα πρωκτού αντιμετώπιση, ραγάδα πρωκτού αίτια, ραγάδα πρωκτού διατροφή, αντιμετώπιση ραγάδας πρωκτού, ραγάδα πρωκτού τι είναι, εσωτερική ραγάδα πρωκτού, ραγάδα δακτυλίου, ραγάδα πρωκτού καρκίνος και ο,τιδήποτε σχετικό, επικοινωνήστε με το γαστρεντερολογικό μας ιατρείο. Ο γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γ. Καλλιακμάνης και η ιατρική του ομάδα βρίσκονται στη διάθεσή σας να λύσουν κάθε απορία σας και να σας βοηθήσουν δίνοντας θεραπευτικές λύσεις.